Sunday, June 28, 2009

CUEPACS : Give third option for workers affected by privatisation

IPOH: Cuepacs wants workers affected by the privatisation of solid waste management to be allowed to join the national solid waste management department.

Its deputy president (I) Azih Muda said Cuepacs wanted a third option to be offered to its members, which was to be able to serve in the department.

“Right now, they only have the option to retire or join the private companies taking over the solid waste management.

“If they do join the concessionaires, they are to choose whether to take up the companies’ benefits scheme or those being offered by the Government,” Azih told reporters after the congress’ annual meeting yesterday.

Noting that there had been no details of what benefits were being offered, he said the congress was concerned about the welfare of the workers with the privatisation exercise.

“In light of the present economic situation, there are no guarantees as to how long these companies will last.

“We do not want to see the time when the salaries of the workers are frozen or worse still, they are laid off,” he said.

Revealing that affected workers in the northern states had been issued with forms requiring them to indicate their choices, Azih said Cuepacs was very disappointed with the Local Government and Housing Ministry on how it had been pressuring workers on the matter.

The congress, he said, had met the Prime Minister to discuss the matter last week.

According to Azih, about 25,000 unionised garbage collection workers nationwide would be affected by the move, beginning Aug 1 in Kedah, Penang and Perak.

”Cuepacs wants the Government to defer its plans to implement the privatisation exercise until further study is carried out on the option suggested by us,” he said.

The Star Online

Thursday, June 25, 2009

Dua penolong pegawai tanah didakwa terima rasuah RM4,000

KUALA LUMPUR 25 Jun — Dua penolong pegawai Pejabat Tanah dan Galian Wilayah Persekutuan mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini terhadap pertuduhan menerima rasuah RM4,000 daripada seorang kontraktor, dua tahun lepas.

Lim Hok Heng, 47, dan Mohd Isa Abdul Aziz, 46, didakwa menerima rasuah itu daripada Lim Thian Chye sebagai dorongan untuk tidak mengambil tindakan terhadapnya yang melakukan pengeluaran pasir daripada projek tanpa premit.

Mereka didakwa melakukan kesalahan itu di Stesen Minyak Mobil Sun Yon Eng Service Sdn Bhd, Jalan Radin Anum, Bandar Sri Petaling, antara 3.30 petang dan 4.30 petang, pada 9 Mei 2007.

Bagi kesalahan itu, mereka didakwa mengikut Seksyen 11(a) Akta Pencegahan Rasuah 1997 yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda lima kali nilai suapan atau RM10,000 atau mana-mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Hakim Rosbiahanin Arifin membenarkan kedua-dua tertuduh diikat jamin RM3,000 dengan seorang penjamin dan mengarahkan Hok menyerahkan pasport kepada mahkamah.

Beliau menetapkan 27 Julai ini untuk sebutan semula kes.

Pendakwaan dilakukan oleh Timbalan Pendakwa Raya Ng Siew Wee, manakala kedua-dua tertuduh diwakili peguam P.Ganesh

Bernama Online

Didakwa minta rasuah

MELAKA 24 Jun – Bekas Yang Dipertua Majlis Daerah Jasin (MDJ), Mustadza Abu Bakar mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tuduhan cuba memperoleh rasuah sebanyak RM10,000, enam tahun lalu.

Mustadza, 54, membuat pengakuan berkenaan dan memohon dibicarakan ketika pertuduhan dibacakan oleh jurubahasa di hadapan Hakim Ahmad Kamar Jamaludin.

Dia didakwa cuba memperoleh suapan daripada Zakariah Abu Bakar sebagai dorongan untuk menghapuskan denda lewat akibat kegagalan Syarikat Build Tex Construction Sdn. Bhd. menyiapkan projek membina medan selera di Merlimau, Jasin dalam tempoh yang ditetapkan.

Mustadza yang kini ahli perniagaan dan merupakan bekas Bendahari UMNO Bahagian Jasin didakwa melakukan perbuatan itu di Pejabat MDJ pada November 2003.

Dakwaan terhadapnya dikemukakan mengikut Seksyen 11(a) Akta Pencegahan Rasuah 1997.

Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dihukum penjara maksimum 20 tahun dan denda lima kali nilai suapan atau RM10,000 atau mana-mana yang lebih tinggi.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Noorfazlin Hamdan manakala tertuduh tidak diwakili peguam bela.

Ahmad Kamar membenarkan Mustadza diikat jamin RM10,000 dengan seorang penjamin sementara menunggu sebutan semula kes itu pada 29 Julai ini.

Utusan Online

Wednesday, June 24, 2009

Kebolehan Diri

Sekiranya kita inginkan kejayaan dalam hidup kita, kita perlu percaya pada diri sendiri, kita perlu percaya kepada kebolehan diri kita. Sekiranya kita tidak percaya kepada kebolehan diri, kita tidak akan kemana-mana.

Kita perlu ingat setiap manusia mempunyai kekuatan dan kelebihan masing-masing. Hanya kita yang perlu menggilap kebolehan itu. Segala kelemahan yang ada dalam diri kita boleh diatasi dengan berfikiran positif dan ianya bukan faktor penyebab kita tidak boleh berjaya.

Apapun video di bawah mungkin boleh memotivasikan kita...


Tuesday, June 23, 2009

CUEPACS serah memorandum kepada TPM

PUTRAJAYA 22 Jun - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CEUPACS) hari ini menyerahkan memorandum kepada Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berhubung cadangan melaksanakan penswastaan pengurusan sisa pepejal di seluruh negara.

Presiden CEUPACS, Omar Osman berkata, memorandum tersebut meminta kerajaan memberi pilihan ketiga kepada 25,000 pekerja sokongan perkhidmatan sisa pepejal yang berkhidmat dengan pihak berkuasa tempatan (PBT) agar mereka diserapkan ke jabatan-jabatan lain.

''Sebelum ini mereka diberi dua pilihan iaitu bekerja dengan syarikat swasta yang diberi kontrak menguruskan sistem pepejal atau bersara.

''Kita cadangkan kepada kerajaan agar mereka diberi pilihan ketiga untuk dikekalkan dalam organisasi PBT dan ditukarkan ke jabatan lain mengikut kekosongan yang ada," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Omar bersama sembilan kepimpinan tertinggi CEUPACS mengadakan kunjungan hormat ke atas Muhyiddin di pejabat beliau hari ini.

Menurut Presiden CUEPACS itu, Timbalan Perdana Menteri memaklumkan bahawa beliau akan melihat perkara itu terlebih dahulu kerana ia melibatkan dasar kerajaan.

Omar berkata, majoriti pekerja enggan bekerja dengan syarikat swasta terbabit kerana tidak menjamin masa depan, apatah lagi mereka bakal bersara antara lima hingga 10 tahun lagi.

Perkara lain yang turut dinyatakan dalam memorandum itu ialah meminta kerajaan menyambung kontrak kira-kira 1,000 kakitangan sokongan di bawah Jabatan Pendidikan Negeri.

''Kebanyakan pekerja ini sudah berusia lebih 40 tahun, justeru kita minta beliau tengokkan perkara ini," katanya.

Utusan Online

Monday, June 22, 2009

Agensi Dan Jabatan Kerajaan Digalak Amal Sistem Penarafan : KSN

KEMAMAN, 22 Jun (Bernama) -- Semua agensi dan jabatan kerajaan digalak mengamalkan sistem penarafan bagi membolehkan pelanggan membuat penilaian terhadap mutu perkhidmatan masing-masing.

Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan berkata orang ramai berhak untuk membuat penilaian terhadap setiap perkhidmatan yang mereka terima dan sistem penarafan itu adalah satu medium terbaik untuk menilai prestasi setiap jabatan dan agensi kerajaan.

"Walaupun perkhidmatan awam kita adalah antara yang terbaik di dunia tetapi itu tidak bermakna kita boleh berpuas hati. Kita mesti cuba selalu memperbaikinya.

"Contohnya, kalau kita buat di Jabatan Imigresen, kita letak sistem yang membolehkan pelanggan membuat penarafan (sama ada) cemerlang, bagus dan lemah, dan apabila pelanggan menekan butang itu, bukan saja orang ramai yang boleh lihat tetapi juga kakitangan itu sendiri.

"Bayangkan berapa banyak pembaharuan yang boleh kita lakukan. Dia (kakitangan) pun seronok kalau kita beri pengiktirafan (cemerlang, tetapi) kalau dia lakukan perkhidmatan tidak bagus, orang ramai akan tengok dan dia mungkin akan berubah," katanya selepas merasmikan Persidangan Institusi Perkhidmatan Awam Negara-negara Komanwel bersama Pertubuhan Komanwel bagi Pengurusan dan Pentadbiran Awam (CAPAM) dan Institusi Tadbiran Awam Negara (INTAN) di Intan Wilayah Timur dekat sini hari ini.

Mohd Sidek berkata sistem penarafan itu telahpun dilaksanakan di beberepa agensi kerajaann seperti Tabung Haji dan ia ternyata berjaya membuatkan setiap petugas yang bekerja di kaunter lebih mesra.

Beliau berkata walaupun perkara itu telah dibincangkan dengan Ketua Setiausaha kementerian-kementerian namun tiada paksaan dikenakan dalam pelaksanaannya.

"Saya tak suka arah-arah sebab pelanggan saya ialah jabatan-jabatan kerajaan. Saya tak paksa tetapi menggalakkan mereka melakukannya, biar mereka bincangkannya bersama saya.

"Saya akan cuba memahamkan mereka kenapa sistem penarafan ini perlu dan mereka akan lihat kebaikannya daripada melihat keburukannya," katanya.

Mohd Sedek juga berkata kepandaian sahaja tidak akan menjamin tugas yang cemerlang dalam perkhidmatan sebaliknya ia perlu disertakan dengan sifat yang baik seperti berintergriti dan suka menolong orang.

Persidangan yang bertemakan "Membina Kapisiti Kepimpinan Perkhidmatan Awam" berlangsung selama dua hari dan dihadiri 175 peserta.

Bernama

Tujuh Peratus Jawatan Sektor Awam Diperuntukkan Kepada Oku

PETALING JAYA, 22 Jun (Bernama) -- Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) memperuntukkan tujuh peratus jawatan dalam perkhidmatan awam untuk golongan orang kurang upaya (OKU), kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk T.Murugiah.

Sehubungan itu, beliau berkata kerajaan menggalakkan lebih ramai golongan OKU memohon jawatan yang ditawarkan terutama bagi mereka yang berkelulusan serta tidak mendapat bantuan daripada mana-mana pihak.

"Saya berharap OKU mengambil peluang ini kerana kerajaan telah memperbaiki skim gaji dan kemudahan kepada penjawat awam," katanya pemberita selepas merasmikan Kem Motivasi Kelurga Integrasi OKU di sini, Isnin.

Murugiah berkata OKU yang berminat boleh melayari laman web SPA di alamat www.spa.gov.my bagi mengetahui jawatan yang peruntukkan kepada mereka.

Bernama

Saturday, June 20, 2009

Agensi, jabatan perlu kemas kini laman web setiap masa

KOTA KINABALU 19 Jun - Agensi dan jabatan kerajaan perlu memastikan laman web rasmi dikemas kini setiap masa bagi kemudahan orang ramai.

Menteri Pembangunan Sumber dan Kemajuan Teknologi Maklumat negeri, Datuk Dr. Yee Moh Chai berkata, selain maklumat yang lengkap, laman web itu juga perlu bersifat interaktif.

"Dengan cara ini ia boleh menarik orang ramai untuk mengunjungi laman web rasmi kerajaan serta memudahkan mereka mencari maklumat penting mengenai kerajaan," katanya.

Beliau berkata demikian pada perasmian Seminar Pembangunan Teknologi dan Multimedia Dalam Sektor Awam di sini hari ini.

Moh Chai berkata, kandungan dalam laman web rasmi kerajaan perlu dilengkapi dengan maklumat terkini bagi mengelak orang ramai mendapat maklumat yang salah.

Ini katanya, boleh menimbulkan kesulitan kepada orang ramai dan agensi itu sendiri.

"Pada masa ini kebanyakan sistem penyampaian maklumat kerajaan dilakukan menerusi laman web rasmi kerajaan kerana hari ini, di mana-mana pun orang ramai bercakap mengenai teknologi maklumat," ujarnya.

Dalam pada itu, Moh Chai berkata, kerajaan juga akan memastikan penduduk luar bandar negeri ini mendapat manfaat daripada perkembangan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT).

Katanya, program-program ICT akan terus dikembangkan ke luar bandar negeri ini sebagai pendedahan kepada penduduk di kawasan itu.

Mengenai seminar berkenaan, Moh Chai berkata, kakitangan kerajaan wajar mempersiapkan diri dengan ilmu ICT.

"Pengetahuan dalam ICT akan membolehkan kakitangan kerajaan memperbaiki tahap dan prestasi kerja mereka setanding dengan sektor swasta," ujarnya.

Utusan Online

Friday, June 19, 2009

BPA/MAMPU Akan Adakan Pemeriksaan Mengejut Ke Kaunter Agensi K'jaan

KUALA LUMPUR, 19 Jun (Bernama) -- Biro Pengaduan Awan (BPA) dan Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU) akan melakukan pemeriksaan mengejut termasuk menyamar sebagai pelanggan di kaunter-kaunter perkhidmatan kerajaan.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk T. Murugiah hari ini berkata usaha itu akan kerap dilakukan bagi meningkatkan lagi kecekapan dan keberkesanan sistem penyampaian perkhidmatan awam.

"Pemeriksaan mengejut seperti itu adalah bertujuan memastikan kualti perkhidmatan kaunter berada pada tahap memuaskan," katanya dalam kenyataan di sini Jumaat.

Murugiah berkata taktir menyamar sebagai pelanggan dan pemeriksaan mengejut oleh BPA dan MAMPU itu akan memberi kesedaran kepada penjawat awam supaya lebih komited dan memberi perkhidmatan terbaik kepada setiap pelanggan.

Katanya hasil tinjauan daripada pemeriksaan itu akan disampaikan kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon untuk memudahkan pengendalian Petunjuk Prestasi Utama (KPI).

Bernama

Thursday, June 18, 2009

KPI Untuk Semua Urusan Kerajaan, Kata Najib

KUALA LUMPUR, 18 Jun (Bernama) -- Petunjuk Prestasi Utama (KPI) akan digunapakai dalam semua urusan kerajaan, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Katanya pendekatan mesra rakyat akan diberi keutamaan oleh semua agensi kerajaan kerana kerajaan memahami pentingnya kecekapan dan kualiti perkhidmatan awam dalam meningkatkan kualiti kehidupan rakyat.

"Kerajaan juga menekankan prestasi dan pencapaian semua penjawat awam apabila berurusan dengan rakyat.

"Sehubungan itu, KPI akan dilaksanakan dalam semua urusan kerajaan bermula dengan pemantauan KPI bagi semua menteri," katanya dalam laman blognya www.1malaysia.com.my Khamis.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Dr Koh Tsu Koon ditugaskan khas bagi memastikan kelancaran pelaksanaan KPI dan beliau juga bertanggungjawab bagi memberi penerangan selanjutnya tentang KPI dan perancangan spesifik yang akan dilaksanakan bagi menterjemahkan hasrat kerajaan.

Najib berkata segala inisiatif-inisiatif ini diharapkan akan membawa perubahan yang nyata bukan sahaja kepada urusan pentadbiran negara, tetapi lebih penting ia akan membawa penambahbaikan kepada kualiti hidup rakyat Malaysia.

"Di atas segalanya, 1Malaysia `Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan' diyakini akan menjana satu transformasi ketara, ke arah sebuah negara Malaysia yang maju, didokongi oleh rakyat yang utuh perpaduannya dan tinggi martabatnya pada pandangan dunia," katanya.

Najib dalam catatan terbaru bertajuk Gagasan 1Malaysia, Bahagian Kedua pula menekankan elemen-elemen yang perlu menjadi amalan mana-mana masyarakat yang ingin berdaya maju dan berjaya.

Elemen-elemen tersebut merangkumi Budaya Kecemerlangan dalam melaksanakan semua tugas dan tanggungjawab; Budaya Ketepatan dari segi menghormati waktu dan meningkatkan kecekapan; Keberanian untuk berinovasi dan meneroka peluang-peluang baru;

Ia juga mengandungi meritokrasi dalam memberikan tugasan kepada yang paling layak melaksanakannya berlandaskan Perlembagaan Persekutuan dan dasar negara; Kesetiaan yang tidak berbelah bagi kepada tanah air tercinta; Ketabahan dalam mengharungi sebarang cabaran yang mendatang dan Integriti dalam segala urusan dan transaksi.

Pembudayaan Nilai-Nilai Aspirasi ini akan menyerlahkan Masyarakat Malaysia yang berwibawa, dihormati dan disegani, bersesuaian dengan identiti sebuah negara bangsa yang maju dan berjaya, katanya.

Bernama

Wednesday, June 17, 2009

Kenaikan pangkat, gaji ikut peraturan

JABATAN Perkhidmatan Awam (JPA) merujuk kepada surat daripada Suami Guru Malang, Perak, bertajuk Anjakan Gaji Bermula Lewat di ruangan ini pada 28 Mei 2009 dan ingin memberi penjelasan berikut.

Kenaikan Pangkat

Berdasarkan prinsip kenaikan pangkat secara time-based, seorang Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Lepasan Diploma (PPPLD) Gred DGA29 akan dipertimbangkan kenaikan pangkat ke Gred DGA32 secara Khas Untuk Penyandang (KUP) apabila memenuhi syarat dalam skim perkhidmatan. Antaranya mencapai prestasi yang ditetapkan, lulus Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) yang berkenaan dan telah berkhidmat sekurang-kurangnya 10 tahun di Gred DGA29.

Oleh yang demikian, isteri pengadu yang lulus PTK pada tahun 2003 hanya dinaikkan pangkat ke Gred DGA32 pada November 2004 iaitu pada tarikh isteri pengadu telah memenuhi syarat berkhidmat 10 tahun di Gred DGA29 setelah memenuhi semua syarat kenaikan pangkat. Sementara rakannya pula dinaikkan pangkat pada 1 Januari 2005 iaitu setelah memenuhi syarat kenaikan pangkat termasuk lulus PTK dan juga syarat berkhidmat mencukupi 10 tahun di Gred DGA29.

Anjakan Gaji

Mengikut Sistem Saraan Malaysia (SSM), pemberian Anjakan Gaji hanya boleh diberi pada Tarikh Pergerakan Gaji (TPG) seseorang pegawai pada tahun berikutnya apabila seseorang pegawai lulus PTK pada Aras IV. Antara syarat untuk mendapat Anjakan Gaji adalah keputusan PTK, pencapaian tahap prestasi yang baik dan perakuan Ketua Jabatan. Tarikh pergerakan gaji tahunan pegawai pula ditetapkan pada empat tarikh sahaja iaitu 1 Januari, 1 April, 1 Julai atau 1 Oktober tertakluk kepada tarikh lantikan atau tarikh kenaikan pangkat.

Mengikut peraturan, pegawai yang dilantik atau dinaikkan pangkat pada bulan Januari, Februari dan Mac, tarikh pergerakan gaji tahunannya ialah pada 1 Januari tahun berikutnya. Bagi pegawai yang dilantik atau dinaikkan pangkat pada bulan Oktober, November dan Disember, tarikh pergerakan gaji ialah pada 1 Oktober tahun berikutnya.

Dalam kes isteri pengadu, PPPLD Gred DGA29 yang dinaikkan pangkat pada November 2004 akan menerima pergerakan gaji pada 1 Oktober setiap tahun atas Gred DGA32. Manakala, rakan isteri pengadu Gred DGA29, yang dinaikkan pangkat pada 1 Januari 2005 akan menerima pergerakan gaji pada 1 Januari setiap tahun atas Gred DGA32.

Memandangkan isteri pengadu dan rakannya telah lulus PTK di Gred DGA32 pada tahun yang sama iaitu pada tahun 2008, maka mereka diberikan Anjakan Gaji pada tahun 2009 iaitu pada tarikh Pergerakan Gaji Tahunan isteri pengadu pada 1 Oktober 2009 dan rakannya pada 1 Januari 2009. Namun, jumlah mata gaji yang diterima di Peringkat 2 adalah berbeza di mana isteri pengadu berkenaan akan memperoleh mata gaji lebih tinggi berbanding rakannya yang menerima pergerakan gaji pada bulan Januari disebabkan isteri pengadu telah dinaikkan pangkat ke Gred DGA32 pada tahun 2004 sedangkan rakannya pada tahun 2005.

Oleh itu, prinsip kenaikan pangkat dan pemberian anjakan gaji bagi isteri pengadu dan rakannya adalah teratur dan mengikut peraturan-peraturan yang sedang berkuat kuasa.

NIK NORAINI NIK YA
Ketua Unit Komunikasi Korporat
b/p Ketua Pengarah
Perkhidmatan Awam Malaysia

Utusan Online

Tuesday, June 16, 2009

Penjawat Awam Dilarang Guna Modem Untuk Capaian Terus Internet

KUALA LUMPUR, 16 Jun (Bernama) -- Penjawat awam dilarang menggunakan kemudahan modem untuk membuat capaian terus ke Internet kerana ia melanggar Garis Panduan Mengenai Tatacara Penggunaan Internet dan Mel Elektronik di agensi-agensi kerajaan, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Garis panduan itu yang dikeluarkan pada 2003, adalah sebagai panduan kepada penjawat awam dalam penggunaan Internet, kata Perdana Menteri dalam jawapan bertulis kepada soalan Teresa Kok (DAP-Seputeh) pada persidangan Dewan Rakyat Selasa.

Aktiviti lain yang melanggar tatacara pengguna Internet di pejabat kerajaan termasuk menyedia, memuat naik, memuat turun dan menyimpan gambar, lagu atau teks yang bercorak penentangan yang boleh membawa keadaan huru-hara dan menakutkan pengguna Internet yang lain, katanya.

Penjawat awam juga dilarang menyalahgunakan kemudahan perbincangan awam secara online seperti newsgroup dan bulletin board, menggunakan kemudahan 'chatting' melalui internet, menggunakan kemudahan Internet untuk tujuan peribadi dan menjalankan aktiviti komersil dan politik.

Najib berkata kerajaan juga telah menyekat beberapa laman web dan blog yang berunsur lucah serta berunsur hasutan manakala beberapa laman web dan blog yang sedang dalam siasatan Polis Diraja Malaysia (PDRM) tetapi masih belum dikenakan tindakan larangan melayari.

Beliau berkata sehingga kini sembilan orang telah dikenakan tindakan iaitu lapan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia dan satu oleh PDRM.

Dalam jawapan bertulis kepada Wee Choo Keong (PKR-Wangsa Maju), Najib berkata Bank Negara Malaysia sentiasa memantau pematuhan garis panduan kepada pengeluar kad kredit.

"Sekiranya terdapat ketidakpatuhan terhadap mana-mana garis panduan, BNM berhak untuk mengambil tindakan sewajarnya ke atas syarikat kad kredit terbabit di bawah kuasa yang termaktub di dalam Akta Sistem Pembayaran 2003 selepas kajian menyeluruh dilakukan ke atas ketidakpatuhan tersebut dan jenis tindakan yang diambil bergantung kepada tahap ketidakpatuhan," katanya.

Bernama

Mohon kerja ditawarkan kerajaan Pusat

KENINGAU 15 Jun - Golongan belia di Sabah khususnya dari luar bandar perlu berani menyahut cabaran dengan memohon kerja dengan kerajaan Pusat dan tidak hanya menumpukan untuk bekerja dengan kerajaan negeri sahaja.

Timbalan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Tan Sri Joseph Kurup berkata mereka perlu bersedia bersaing di mana sahaja mereka ditempatkan untuk berkhidmat.

"Anak-anak muda tempatan tidak seharusnya berharap untuk bekerja dengan kerajaan negeri semata-mata sedangkan banyak kekosongan jawatan dalam kerajaan Pusat.

"Mereka harus membuka skop mereka dengan seluas-luasnya dan mengambil peluang untuk bekerja dengan kerajaan Pusat," katanya pada Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di Kampung Kindasan di sini hari ini.

Kurup, yang juga anggota Parlimen Pensiangan, berkata dengan itu mereka harus berdaftar dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) bagi mengisi jawatan kosong yang ditawarkan.

"Jika mendapat peluang itu (tawaran kerja), buktikan bahawa kita boleh maju di luar tempat asal kita," katanya.

Bernama

Sunday, June 14, 2009

Sidek pledges re-engineering to cut graft, red tape

By Leslie Lau
Consultant Editor

KUALA LUMPUR, June 14 – Chief Secretary Tan Sri Mohd Sidek Hassan says the answer to corruption and inefficiency in the civil service is to cut red tape and re-engineer the way contracts are awarded and payment for work is approved.

He said the government would cut down the steps taken to award contracts or make payment, but the post-audit process would have to be tightened to catch corrupt and lazy officials.

“If you have a roadblock everyone has to slow down but if there are no roadblocks people can drive faster. Of course if I were lazy then I don’t have to work. So you have to catch it at the post-audit stage,” he told The Malaysian Insider in a recent interview at his office in Putrajaya.

Mohd Sidek, who has been chief secretary since 2006, was responding to questions about civil service graft and constant delays in the awarding of contracts and payments.

Such delays have hampered government efforts to attract businesses and investments, as there have been cases where it could take up to a year from the time a letter of intent is signed until a contract is awarded.

Responding to this, Mohd Sidek said the current practice of imposing a series of checks contributes to delays and is based on the notion that government officers cannot be trusted.

“But if you empower one person to check through the documents then it will be much faster.

“And at the post-audit stage, if we find that person has been naughty then we will come down with 30,000 tonnes of bricks,” he said.

The chief secretary pointed out that when he took up his appointment in 2006, he received many complaints that payment for contracts was often not on time, even though the rule then was that contractors were to have been paid within 30 days of an invoice being received.

“So I told my officers to shorten the period even further, to 14 days,” he said, pointing out that he did not increase his staff strength but instead made his officers work extra hours to clear the backlog.

Citing last month’s statistics, Mohd Sidek said that of the RM100 million in contracts handled by the prime minister’s department, 97% were paid out within seven days.

But he acknowledged that it would take time to push through this re-engineering process to all ministries and government departments.

For now, the chief secretary’s office directly monitors the performance of all government departments and ministries.

If any ministry is found to have failed to make the 14-day deadline, a directive is issued for the matter to be resolved within 24 hours.

Mohd Sidek said that a dipstick survey conducted last year showed that the worst performing government departments were the various land offices and local councils.

He also refuted the perception that the civil service, at 1.2 million strong, was bloated and needed to be trimmed.

The chief secretary pointed out that there were nearly 500,000 government school teachers, university lecturers and other staff involved in education. The health services has more than 200,000 civil servants. The police and armed forces also had approximately 100,000 personnel in each service.

“But the public is actually clamouring for smaller classrooms so that means we need to hire more teachers. There is also a shortage of doctors,” he said.

Mohd Sidek said his focus now was not on the size of the civil service but to build a “culture of competence and perfection” among government servants.

Friday, June 12, 2009

Kerajaan akan mengambil lebih ramai kakitangan awam

PUTRAJAYA 12 Jun — Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) giat berusaha memenuhi 50,000 kekosongan jawatan dalam perkhidmatan awam menjelang akhir tahun ini, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk T. Murugiah.

Beliau berkata kekosongan itu termasuk 5,000 jawatan doktor, 5,000 jururawat, 300 jurutera, 800 Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) dan yang lain bagi pelbagai kategori pegawai biasa dan kakitangan sokongan.

Kerajaan menggalakkan lebih ramai rakyat Malaysia melanjutkan pendidikan dalam bidang perubatan untuk membantu kerajaan mengatasi kekurangan doktor, katanya kepada Bernama di sini.

Beliau menambah bahawa lebih banyak biasiswa dan pinjaman diperoleh untuk rakyat Malaysia mengikuti kursus perubatan tempatan dan luar negara.

Pada masa yang sama, katanya Kementerian Kesihatan mengkaji kemungkinan mengambil doktor asing untuk memenuhi kekosongan itu.

Bernama

Thursday, June 11, 2009

Jabatan berkongsi negeri perlu diasingkan

SEREMBAN 10 Jun - Kerajaan negeri meminta Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) segera menimbangkan cadangan mengasingkan jabatan yang berkongsi dua negeri supaya pemantauan kerja dapat dilakukan dengan lebih berkesan.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, kertas cadangan berhubung perkara itu telah dikemukakan kepada JPA dan sehingga kini kerajaan negeri masih menunggu kelulusan tersebut.

''Kita telah memohon kepada JPA untuk menimbangkan pengasingan jabatan-jabatan yang berkongsi antara dua negeri kerana kerja-kerja tidak dapat dilakukan dengan berkesan," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di sini hari ini.

Sebagai contoh, katanya, Jabatan Perhutanan Negeri Sembilan/Melaka yang masih lagi berkongsi mentadbir dua negeri.

''Keadaan ini menyukarkan kerja-kerja pemantauan kawasan hutan di negeri ini terutamanya dalam kes kecurian balak seperti yang pernah berlaku di kawasan Hutan Simpan Sungai Menyala, Port Dickson sebelum ini,'' jelasnya.

Menurut Mohamad, kerajaan negeri telah pun membuat kertas cadangan dan membentangkannya kepada JPA untuk dipertimbangkan.

''Kita faham JPA perlu mengeluarkan waran perjawatan, mesti mewujudkan pengarah baru dan kakitangan baru. Kita berharap ia dapat disegerakan.

''Lagipun jabatan yang bergabung dua negeri ini sudah tidak praktikal. Sepatutnya satu negeri harus mempunyai satu jabatan yang mewakili agensi masing-masing,'' katanya.

Selain jabatan tersebut, katanya, Jabatan Alam Sekitar, Jabatan Perancang Bandar, Jabatan Hal Ehwal Orang Asli juga berkongsi pentadbiran.

Mohamad menegaskan, beliau mahu pegawai yang dedikasi mentadbir jabatan di negeri ini termasuk pengarahnya yang boleh menumpukan kerja dalam permasalahan berkaitan negeri ini.

''Ini kerana mereka perlu menghadiri mesyuarat di Melaka dan sekejap berada di Negeri Sembilan. Susah untuk mereka jalankan tugas dengan sebaiknya," jelas beliau.

Mengenai jabatan lain, Mohamad telah meminta pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri segera menyediakan kertas cadangan untuk disalurkan kepada JPA bagi pertimbangan sewajarnya.

''Hari ini kita sudah pun mempunyai pejabat Sirim di sini, yang sebelum ini berkongsi dengan Melaka. Begitu juga Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia dan Perbadanan Pembangunan Industri Kecil dan Sederhana.

''Satu lagi jabatan yang perlu diberi perhatian pengasingan adalah Jabatan Pembentungan di mana berkongsi tiga negeri iaitu Negeri Sembilan, Melaka dan Johor," katanya.

Mohamad berkata, sudah tiba masanya JPA menilai semula jabatan yang berkongsi negeri ini supaya ia dapat diasingkan dan ditadbir dengan lebih baik di negeri-negeri terbabit sahaja.

Utusan Online

CUEPACS, JPA runding pengeluaran 20 peratus gratuiti

JOHOR BAHRU 10 Jun - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) sedang berunding dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (JPA) untuk membenarkan kakitangan kerajaan yang sudah berkhidmat lebih 20 tahun mengeluarkan 20 peratus wang gratuiti mereka.

Presidennya, Omar Osman berkata, langkah itu merupakan satu cara untuk mengelak kakitangan kerajaan khususnya kumpulan sokongan daripada terjebak dengan skim cepat kaya dan berhutang dengan ah long.

Katanya, kebanyakan kakitangan kerajaan terpaksa menanggung beban hutang yang banyak sehingga menyebabkan ada antara mereka terpaksa berhutang dengan ah long.

"Pihak JPA sedang meneliti cadangan tersebut dan setakat ini kami sudah mendapat maklum balas positif.

"Sekiranya cadangan ini diterima, kakitangan kerajaan yang sudah berkhidmat lebih daripada 20 tahun boleh mengeluarkan sebanyak 20 peratus wang gratuiti mereka menjelang sambutan Hari Raya Aidilfitri tahun ini," ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas menghadiri majlis makan malam sempena Seminar Kebangsaan Teknologi Makmal (SKETMA Ke-9) di sini semalam.

Omar berkata, perbincangan mengenainya sudah dimulakan sejak tiga minggu lalu dan SPA sedang meneliti secara terperinci cadangan tersebut.

Beliau berkata, mereka yang ingin mengeluarkan wang pendahuluan gratuiti tersebut akan dikenakan beberapa syarat tertentu bagi mengelakkan wang berkenaan disalurkan ke tempat yang tidak sewajarnya.

"Kami akan membenarkan mereka mengeluarkan wang tersebut untuk tujuan pendidikan, membaiki serta membesarkan rumah dan juga untuk tujuan mengerjakan haji dan umrah.

"Mereka juga akan dibenarkan berbuat demikian untuk tujuan menyelesaikan segala tunggakan hutang yang ditanggung," katanya.

Utusan Online

Monday, June 8, 2009

SPRM tahan pegawai kanan kerajaan negeri

PULAU PINANG 7 Jun - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan seorang pegawai kanan kerajaan negeri yang disyaki menerima sogokan bernilai RM7,000 untuk meluluskan projek mengubah suai rumah kedai kepada hotel, di Seberang Perai kelmarin.

Lelaki berusia 54 tahun itu dipercayai menerima wang tersebut sebagai bayaran permulaan kepada keseluruhan wang berjumlah RM21,000 yang dijanjikan kepadanya.

Pengarah SPRM Negeri, Latifah Md. Yatim berkata, pegawai kerajaan itu yang bertugas sebagai pemeriksa bangunan ditahan di Seberang Perai kelmarin selepas dikesan oleh SPRM.

Menurut beliau, ketika ditahan, lelaki tersebut dipercayai baru saja menerima wang tunai RM7,000 daripada pengadu yang merupakan pemilik rumah kedai tersebut.

''SPRM menerima maklumat daripada pengadu bahawa pegawai kanan itu meminta wang tunai sebagai balasan terhadap permohonannya untuk mengubah suai rumah kedai kepada hotel diluluskan.

''Wang tunai RM7,000 itu adalah sebahagian daripada RM21,000 yang diminta oleh pegawai berkenaan. Baki RM14,000 lagi sepatutnya dibayar secara ansuran iaitu RM7,000 bagi setiap pembayaran,'' katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Latifah berkata, kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 17 (a) Akta SPRM 2009 dan jika sabit kesalahan, boleh didenda lima kali nilai suapan serta maksimum 20 tahun penjara.

Katanya, pegawai berkenaan bagaimanapun dibebaskan semalam dengan ikat jamin RM5,000 oleh seorang penjamin.

''Dia akan didakwa dalam masa terdekat ini sebaik sahaja kertas siasatan terhadapnya selesai dijalankan,'' katanya.

Beliau berkata, penahanan pegawai kanan kerajaan itu menunjukkan SPRM sentiasa memantau setiap projek pembinaan bagi mengelak daripada berlaku sebarang penyelewengan.

Utusan Online

Sunday, June 7, 2009

Berita@INTURA Jun 2009

Sila klik imej di bawah untuk paparan sebenar

Thursday, June 4, 2009

Agensi khas pengangkutan awam

BERITA baik untuk rakyat Malaysia apabila Perdana Menteri bersetuju melanjutkan tempoh perkhidmatan Tan Sri Mohd. Sidek Hassan sebagai Ketua Setiausaha Negara (KSN) setahun lagi sehingga Jun 2010. Keputusan itu adalah langkah yang bijak memandangkan Tan Sri Mohd. Sidek masih diperlukan untuk menjalankan transformasi perkhidmatan awam kepada pentadbiran yang boleh merealisasikan Gagasan 1Malaysia: Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan.

Dalam tempoh Tan Sri Mohd. Sidek menjadi KSN kualiti perkhidmatan awam Malaysia telah dapat dipertingkatkan dan imej perkhidmatan awam menjadi kebanggaan rakyat Malaysia. Sebagai rekod kita boleh catatkan pelbagai penambahbaikan perkhidmatan awam yang diperkenalkan yang menarik minat rakyat, antaranya:

Beliau memperkenalkan pendekatan problem solving (penyelesaian masalah). Banyak masalah besar yang telah berjaya diselesaikan melalui kaedah ini. Misalnya masalah pelaksanaan projek Rancangan Malaysia ke Sembilan. Melalui campur tangan Tan Sri Mohd. Sidek prestasi perbelanjaan peruntukan RMK9 bagi tahun 2008 telah mencapai 97 peratus - satu pencapaian yang sungguh cemerlang. Beliau juga telah menyelesaikan masalah pelaksanaan konsep IBS dalam industri pembinaan di Malaysia, masalah projek rumah terbengkalai dan penggubalan dasar dan manual pengurusan aset kerajaan.

Beliau memperkenalkan penggunaan ICT dalam pengurusan kerajaan. Kejayaan ini telah terbukti apabila pemantauan projek pembangunan dibuat secara elektronik dan pengurusan sumber manusia melalui sistem HARMIS dilaksanakan.

Satu lagi kejayaan besar beliau apabila mengetuai PEMUDAH menyelesaikan pelbagai masalah pengurusan perniagaan seperti mempercepatkan kelulusan lesen perniagaan, kelulusan CF dan sebagainya. Apa yang penting konsep pensyarikatan Malaysia berjaya dibangunkan di peringkat pengurusan tertinggi negara.

Apabila kerajaan menekankan gagasan 1Malaysia, adalah suatu cabaran besar yang saya percaya Tan Sri Mohd. Sidek sedia untuk menangani. Kita akan lihat nanti satu persatu idea dan tindakan daripada sektor awam bagi melaksanakan 1Malaysia. Sungguhpun begitu, suatu isu yang menjadi permasalahan kepada rakyat kota ialah kos pengangkutan yang tinggi akibat dari kurang cekapnya sistem pengangkutan awam di bandar utama, khususnya di Lembah Klang, masih berlaku.

Pada masa ini, kos hidup keluarga berpendapatan sederhana telah meningkat akibat kurang yakin mereka untuk menggunakan pengangkutan awam. Walaupun dengan pendapatan mereka yang tidak seberapa mereka tidak begitu mampu untuk memiliki kenderaan sendiri, tetapi mereka terpaksa membelinya juga sebab mereka lebih yakin dapat tiba di tempat kerja pada waktu yang dikehendaki.

Akibat pemilikan kenderaan sendiri kos pengangkutan mereka meningkat lebih 100 peratus. Bukan itu sahaja mereka juga telah menyukarkan penghuni lain di taman perumahan kerana terpaksa meletak kenderaan di tepi jalan, di taman kanak-kanak dan di kawasan surau kerana kekurangan tempat letak kenderaan.

Kerajaan memang telah melaksanakan pelbagai program membaiki perkhidmatan pengangkutan awam tetapi hasilnya masih jauh dari menyakinkan. Saya percaya Tan Sri KSN mempunyai idea bernas untuk mengatasi masalah ini, tetapi suatu tindakan yang kerajaan terlupa ialah tiada satu agensi yang boleh memastikan kenderaan awam diyakini dan mampu tiba ke destinasi pada waktu yang dikehendaki penumpang.

Jadi, kalau agensi yang sedia ada diarah buat demikian, pelbagai kesilapan perancangan menggunakan pengangkutan awam, terutama bas, dapat diatasi.

Barangkali idea ini kecil, tetapi kalau Tan Sri KSN dapat melaksanakannya saya yakin ia boleh membantu mengatasi masalah penghuni kota terutama di Lembah Klang dari segi menggalakkan penggunaan pengangkutan awam, terutama bas.

DR. ABDUL MUNIT KASMIN
Pegawai Tadbir dan Diplomatik

Utusan Online

Guru Tingkatan Enam belum disah gred DG41 rasa tersisih

PENGUMUMAN Jawatan Guru Akademik Tingkatan Enam dari DG41 ke DG44 sekali lagi mengetepikan guru yang dilantik dari DG29 ke DG41 yang sekian lama mengajar di Tingkatan Enam. Walaupun kami sudah mengajar Tingkatan Enam bertahun-tahun lamanya sehingga ada yang dilantik sebagai Penyelaras Tingkatan Enam dan dipanggil memberi ceramah ke sekolah lain tetapi disebabkan belum disahkan jawatan ke gred DG41 dan belum layak menduduki Peperiksaan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) maka kami terpaksa berputih mata seperti gagalnya kami mendapat DG32 disebabkan kenaikan ke Gred DG41. Dari segi kelayakan mengajar kami memang layak disebabkan ada sebilangan guru yang senasib ditugaskan mengajar Tingkatan Enam lebih daripada 6 tahun tetapi disebabkan lewat mendapat tarikh lantikan dan pengesahan ke Gred DG41, kami terpaksa kehilangan hak untuk terus mengajar di Tingkatan Enam.

Ternyata pengalaman dan kebolehan kami selama ini tidak dipandang oleh pihak berwajib. Walaupun berada di Gred DG41 baru setahun jagung, kami sudah lama diberi tanggungjawab mengajar Tingkatan Enam disebabkan kepakaran dan pengalaman kami. Namun, disebabkan syarat yang ditetapkan, kami tersisih dan terpaksa melakukan tugas baru iaitu mengajar tingkatan yang lebih rendah dan pada masa sama kena pula mengadakan bengkel untuk menunjuk cara mengajar Tingkatan Enam kepada guru akademik Tingkatan Enam yang baru mengambil alih tugas kami. Kami bukan minta disanjung tetapi tolonglah prihatin dengan nasib guru seperti kami kerana kelayakan kami tidak sama dengan kelayakan guru yang sememangnya sejak asal sudah berada di Gred DG41. Kami pula bertahun-tahun menyandang Gred DG29 dan baru beralih ke Gred DG41.

Sukacita saya mengharapkan pihak atasan melihat dan meneliti nasib guru seperti kami yang selalu tersisih dan kurang diberikan perhatian dalam urusan kenaikan pangkat sebegini. Sudahlah selepas tamat belajar di peringkat sarjana muda kami terpaksa menunggu sekurang-kurangnya satu hingga tiga tahun untuk ditemuduga ke Gred DG41, janganlah kami disisihkan pula dalam urusan kenaikan pangkat sebegini. Memang kami akui, pengetua sekolah sentiasa melihat dan mengakui kebolehan kami tetapi kerana syarat yang ditetapkan mereka terpaksa akur bahawa kami tidak layak mengisi borang kerana belum disahkan jawatan ke gred DG41 atau belum menduduki PTK.

CIKGU TINGKATAN ENAM
GRED DG29 - 41,
Sibu, Sarawak

Berita Harian Online

Wednesday, June 3, 2009

Penguasa kastam, ketua balai polis didakwa rasuah

MELAKA 2 Jun - Seorang penguasa kastam dan seorang ketua balai polis berpangkat sarjan mejar masing-masing mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tuduhan berasingan menerima rasuah pada tahun lalu.

Yong Yoke Liang, 53, dari Bahagian Perkhidmatan Teknik, Jabatan Kastam Diraja Malaysia cawangan Melaka dituduh menerima suapan RM3,000 daripada Teh Kim Tin di Lorong Singa, Jalan Bukit Baru, di sini kira-kira pukul 6.10 petang, 30 April tahun lalu.

Yoke Liang dituduh menerima suapan itu sebagai dorongan untuk tidak mengeluarkan kompaun ke atas cukai jualan kastam bernilai lebih RM20,000 yang perlu dibayar oleh Syarikat Ines Art Design Sdn. Bhd. yang dimiliki oleh Kim Tin.

Hakim Ahmad Kamar Jamaluddin menetapkan perbicaraan terhadap Yoke Liang yang diwakili peguam Shaari Nor selama dua hari mulai 28 Oktober ini.

Di mahkamah sama, Sarjan Mejar Zulkaflee Razak, 54, dituduh menerima suapan bernilai RM250 daripada peniaga besi buruk, Lim Chin Chye di sebuah kabin di Lot 20, PT 28, Kesang Pajak, Jasin, di sini pada 7 Mei tahun lalu.

Tertuduh yang bertugas di Balai Polis Kesang, Jasin dituduh melakukan kesalahan itu supaya Chin Chye dilepaskan daripada tangkapan selepas dikatakan membeli besi buruk curi dan membatalkan lesen perniagaan peniaga itu.

Zulkaflee didakwa bertindak sedemikian walaupun dia tidak mempunyai kuasa bagi meluluskan atau membatalkan lesen perniagaan berkenaan.

Hakim Ahmad Kamar menetapkan 15 September ini tarikh perbicaraan terhadap Zulkaflee yang diwakili peguam Azrul Stork Abdullah.

Kedua-dua tertuduh didakwa di bawah Seksyen 11(a) Akta Pencegahan Rasuah 1997 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 16 akta yang sama.

Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dikenakan hukuman penjara minimum 14 hari dan maksimum 20 tahun serta denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana yang lebih tinggi.

Pendakwaan kedua-dua kes itu dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Nor Fazlin Hamdan dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Utusan Online

Wajib bekerja dengan kerajaan

PUTRAJAYA: Semua pemegang biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mulai tahun ini tidak akan dilepaskan dan mesti bekerja dengan kerajaan selepas menamatkan pengajian, kata Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan.

Beliau berkata, keputusan yang diputuskan beberapa bulan lalu itu adalah adil kerana semua pemegang biasiswa menggunakan dana awam, dan JPA tahun ini membelanjakan sebanyak RM750 juta untuk menaja 2,000 pelajar cemerlang melanjutkan pelajaran di luar negara.

“Mereka (pemegang biasiswa) perlu bekerja dengan kerajaan. Jangan lepaskan kerana mereka pelajar yang baik mereka memohon (pekerjaan) lain.
“Tidak bolehlah mereka mengatakan berkhidmat untuk negara tidak semestinya bekerja dengan kerajaan... tak bolehlah begitu,” katanya pada pertemuan dengan wakil media di pejabatnya di sini, semalam.

Mohd Sidek berkata, 20 peratus daripada 2,000 biasiswa JPA diberikan kepada pelajar yang mencatatkan keputusan A cemerlang, dan antara kriterianya memperoleh 100 peratus markah dalam setiap mata pelajaran.

Katanya, sebanyak 60 peratus lagi ditawarkan mengikut kaum secara adil, manakala pelajar Sabah dan Sarawak (10 peratus) serta latar belakang sosial (10 peratus).

Beliau berkata, kerajaan tidak boleh menambah kuota 2,000 biasiswa itu kerana membabitkan beban kewangan yang tinggi.

Katanya, tahun ini seramai 14,000 pelajar memohon biasiswa melanjutkan pengajian dan kebanyakan memilih bidang perubatan di United Kingdom.

Daripada jumlah itu, katanya, hanya 8,000 dipanggil temu duga dan hanya 2,000 ditawarkan biasiswa.

Sementara itu, pada majlis berasingan, Mohd Sidek semalam melahirkan rasa kecewa terhadap kegagalan agensi kerajaan mewujudkan jalinan kerjasama mantap antara satu sama lain sehingga memberi kesan terhadap pelaksanaan sesuatu projek.

Beliau berkata, kegagalan agensi kerajaan itu berfungsi dengan berkesan menyebabkan banyak perkara berkaitan dasar dan perancangan gagal diselesaikan mengikut jadual, sekali gus menjejaskan sistem penyampaian kerajaan.

“Contoh kegagalan agensi kerajaan bekerjasama ialah pelaksanaan projek Balai Polis di Jalan Travers, Kuala Lumpur yang sudah siap dibina pada Disember 2008. Namun, sehingga dua minggu yang lalu, ia masih belum mendapat Sijil Layak Menduduki (CF).

“Saya sendiri terpaksa mempengerusikan mesyuarat pada 14 Mei lalu dan memutuskan supaya CF dikeluarkan pada keesokan harinya, tetapi sehingga 21 Mei lalu, CF masih belum dikeluarkan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama sempena Konvensyen Pemantapan Dasar Nilai Murni dalam perkhidmatan awam di sini. Hadir sama Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) Datuk Wan Muhammad Sheikh Abdul Aziz.

Sehubungan itu, Mohd Sidek mengingatkan agensi yang bertanggungjawab untuk mengeluarkan CF supaya tidak menyukarkan keadaan dengan mengenakan syarat tambahan yang kebiasaannya berpunca dari penggunaan kuasa budi bicara.

“Kegagalan setiap agensi membudayakan sikap pemantauan di peringkat masing-masing menyebabkan semua perkara atau projek gagal disiapkan mengikut jadual,” katanya.

Beliau menggesa semua agensi kerajaan turut membantu kerajaan meningkatkan pencapaian, sekali gus selaras dengan konsep pentadbiran 1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan.

“Rakyat kini tidak mahu lagi mendengar cakap kosong, sebaliknya mahu melihat sendiri bukti dan kesan positif di peringkat akar umbi hasil daripada usaha yang dilakukan oleh kerajaan,” katanya.

Bernama

Tolak bidaan adik-beradik - KSN

BANGI 2 Jun - Semua penjawat awam diminta mendahulukan kepentingan awam dengan menolak bidaan tender kerajaan atau serahan sebut harga melibatkan syarikat adik- beradik atau saudara-mara.

Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan berkata, langkah itu bagi memastikan pengurusan tender atau sebut harga projek oleh kerajaan dapat dilaksanakan secara bersih, beramanah, adil dan saksama.

''Penjawat awam tidak boleh melakukan salah guna kuasa untuk meraih manfaat demi kepentingan diri, keluarga, saudara terdekat mahupun kenalan rapat,'' katanya semasa merasmikan Konvensyen Pemantapan Nilai-Nilai Murni Perkhidmatan Awam di sini, hari ini.

Konvensyen sehari anjuran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) di Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM) itu dihadiri Ketua Pengarah Jakim, Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz bersama puluhan penjawat awam dari pelbagai kementerian.

Mengulas lanjut, Mohd. Sidek berkata, semua agensi kerajaan juga perlu menghapuskan penggunaan kuasa budi bicara dalam meluluskan projek kerana ia menimbulkan banyak masalah.

Katanya, dengan berbuat demikian kakitangan awam dapat bersikap adil dalam menjalankan tugas serta sentiasa melakukan pekerjaan dengan integriti yang tinggi demi kebaikan semua pihak.

Dalam hubungan ini katanya, penjawat awam wajar mencontohi sikap Khalifah Umar Abdul Aziz yang menunjukkan teladan mulia apabila memadam lilin pemberian kerajaan ketika mengendalikan urusan keluarga.

''Sahabat Rasulullah itu sanggup menyalakan lilin yang dibeli sendiri walaupun tiada sesiapa yang nampak jika beliau menyalah guna kuasa yang ada,'' ujarnya.

Utusan Online

Tuesday, June 2, 2009

Penjawat awam perlu jadi pemudah cara

SEREMBAN 1 Jun – Semua kakitangan kerajaan perlu menjadi pemudah cara bagi memberi keyakinan kepada orang ramai yang berurusan dengan mereka bahawa kerajaan sedia membantu apa jua masalah rakyat.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, sebelum ini terdapat pelbagai tohmahan yang melibatkan penjawat sektor berkenaan yang sebelum ini dilihat tidak mampu memberikan prestasi yang terbaik.

Justeru katanya, mereka perlu meletakkan sasaran pencapaian prestasi pelaksanaan kerja sebanyak 20 peratus bagi membolehkan semua perkara melibatkan masalah orang ramai dapat diselesaikan.

“Saya selalu katakan supaya kita perlu tingkatkan prestasi bekerja kerana apabila kita bercakap mengenai prestasi, ia sesuatu yang boleh diukur.

“Ia adalah sesuatu yang mudah sekiranya semua penjawat awam peringkat bukan pegawai dapat meningkatkan prestasi sebanyak 20 peratus,” katanya ketika ditemui selepas menghadiri perhimpunan bulanan di Wisma Negeri di sini hari ini.

Mohamad menjelaskan, perkara itu melengkapi dasar kerajaan yang mahu Petunjuk Prestasi Utama (KPI) diberi keutamaan dalam menyelesaikan apa juga masalah yang dihadapi oleh segenap lapisan rakyat.

Tambah beliau, penjawat awam seharusnya mengikis sikap tidak ambil peduli terhadap apa juga masalah yang dihadapi oleh orang ramai ketika berurusan .

“Kita mahu penjawat awam mengikis sikap tidak tahu apabila dikemukakan persoalan. Perkara in seharusnya tidak perlu ada dalam kamus penjawat awam,” jelasnya.

Utusan Online

Monday, June 1, 2009

Pulangan lanjut pelajaran tidak setimpal

TULISAN Ridzuan Mahmud dari Kuala Lumpur bertajuk CUEPACS abaikan lulusan universiti bertarikh 26 Mei lalu mengimbau kenangan sedih, pilu tahun 2007 setelah pelarasan gaji dibuat atas tuntutan CUEPACS.

Saya adalah salah seorang kakitangan kerajaan yang bernasib malang. Saya menyahut cabaran kerajaan supaya kakitangan awam meningkatkan ilmu pengetahuan untuk diri, bangsa dan negara.

Saya tidak pernah menyalahkan kerajaan kerana saya tahu ia adalah ketidakprihatinan manusia sendiri. Saya pasrah dengan rezeki yang Allah telah tentukan untuk saya.

Mungkin disebabkan kes saya ini hanya satu dalam seribu jadi semua pihak tidak begitu sensitif dalam membuat sebarang tuntutan.

Untuk pengetahuan, saya adalah seorang guru DGA29 yang telah menyambung pelajaran ke Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) dengan cuti separuh gaji pada tahun 2001, iaitu sebanyak RM551.65 sebulan.

Saya terpaksa berulang-alik dari UPSI ke Terengganu setiap minggu kerana saya ada tanggung jawab lain terhadap suami, tiga anak saya yang masih kecil yang berumur antara tiga bulan hingga lima tahun. Juga tanggung jawab terhadap kedua orang tua yang semakin uzur.

Syukur kerana saya diberi pinjaman PTPTN yang membolehkan saya menampung kehidupan saya selama tiga tahun pengajian. Terima kasih PTPTN.

Akhirnya saya dapat menghabiskan pengajian saya tanpa menyusahkan pensyarah, UPSI dan juga kerajaan. Pada tahun 2004, saya dapat menggenggam segulung ijazah yang kini menjadi perangsang kepada anak-anak saya untuk berjaya.

Namun begitu selama tiga tahun pengajian, saya dapati banyak kerugian yang saya alami.

Di antaranya ialah:

*Saya kehilangan separuh dari gaji saya.

*Gaji saya selama 3 tahun adalah statik.

*Saya terpaksa membayar balik pinjaman PTPTN yang menampung pengajian saya.

*Saya kehilangan masa bersama keluarga terutama dengan anak-anak yang sedang membesar.

*Paling menyedihkan, saya terlepas ke gred DG32.

Jika masa boleh diputarkan semula, saya tidak mungkin memilih untuk belajar sepenuh masa. Lebih baik saya belajar secara Pendidikan Jarak Jauh (PJJ) yang tidak membebankan saya dan memberikan banyak faedah. Di antaranya ialah:

*Bergaji penuh.

*Gaji tidak statik.

*Belajar di maktab yang berdekat dengan rumah.

*Tidak perlu berhutang kerana bergaji penuh.

*Dapat DG32 apabila cukup 10 tahun.

*Tidak membazir wang dan masa.

Pada 16 Mei 2004 saya melapor diri di sebuah sekolah menengah di Besut, Terengganu. Saya menyimpan hasrat untuk menabur bakti yang tidak terhingga untuk anak-anak bangsa saya.

Saya ditawarkan dengan gred DG41 pada mata gaji PIT4 dengan gaji RM1710.60. Pada masa yang sama kawan-kawan saya yang tidak menyambung pengajian memperoleh gaji pada gred DG32 pada mata gaji PiTI dengan gaji RM1932.85 tanpa bersusah payah menimba ilmu.

Pada tahun 2007 pula satu kejutan yang amat tidak munasabah dibuat oleh CUEPACS apabila menuntut pelarasan gaji yang tidak selaras dan tidak peka kepada keadaan semasa.

Bayangkan saya yang sudah bergaji kecil mendapat 15 peratus kenaikan dan kawan-kawan saya mendapat 25 peratus kenaikan.

Orang yang tidak bersekolah pun boleh menghitung perbezaan gaji antara saya dengan kawan-kawan saya. Betapa beruntungnya mereka yang tidak menyambung pengajian.

Ini tidak termasuk peluang kenaikan pangkat menjadi guru kanan.

Hari ini saya sekali lagi kecewa apabila CUEPACS menuntut kenaikan gaji khas untuk pekerja sokongan sahaja.

Dengan kata lain, sebagai kakitangan kerajaan tak payah nak susah-susahkan diri untuk belajar.

Tanpa berbuat demikian pun nasib mereka terus beruntung dan sentiasa dibela sehinggakan mereka yang hanya kelulusan SPM mempunyai gaji jauh lebih tinggi berbanding gaji yang berkelulusan ijazah.

Wajarkah perkara ini berlaku dan haruskah berlaku?

Kecewa
Besut, Terengganu

Utusan Online

Antara guru, pegawai kerajaan

Saya adalah salah seorang kaki tangan kerajaan. Isu CUEPACS Abaikan Lulusan Universiti tulisan Ridzuan Mahmud, Kuala Lumpur dan jawapan PTK Bukan Penentu Kenaikan Pangkat oleh Nik Noraini Nik Ya, Ketua Unit Komunikasi Korporat, Perkhidmatan Awam yang disiarkan di ruangan ini 26 Mei lalu mendorong saya meluahkan isi hati.

Terlebih dahulu saya ingin mengulas tulisan Saudara Ridzuan Mahmud yang menyatakan bahawa golongan pendidik DG 41 dan DG 44 menerima arahan daripada pegawai Pejabat Pendidikan yang mempunyai gred lebih rendah.

Saya sangat bersetuju. Ada ketikanya suara mereka lebih tinggi daripada kami. Kami pula kelihatan seperti kerani bergred rendah.

Sebenarnya bukan itu sahaja. Kami (golongan pengurusan dan profesional) yang berkhidmat di sekolah tidak mendapat hak yang sepatutnya seperti yang diterima oleh rakan-rakan kami yang sama kategori tetapi berkhidmat di jabatan atau kementerian.

Kalau mereka boleh duduk di bilik masing-masing kerana sudah menjadi penolong pengarah sekurang-kurangnya pada gred 41 dan 44, kami di sekolah jauh sekali.

Kami duduk bersesak-sesak dalam satu bilik. Lebih 10 tahun berkhidmat pun masih lagi menjadi guru biasa. Tetapi kami tak kisah kerana ini pilihan kami. Berkhidmat untuk negara.

Kenaikan pangkat rakan kami di jabatan atau kementerian juga lebih cepat berbanding kami.

Kami di sekolah terpaksa menunggu lebih lama ke jawatan sekurang-

kurangnya Penolong Kanan kerana kekosongan yang terhad.

Oleh itu, tidak hairanlah sebahagian besar daripada kami yang pencen dengan jawatan guru biasa sahaja.

Perkara ini hendak buat tak kisah pun tidak boleh juga kerana kami beranggapan kami juga berhak seperti rakan kami di jabatan atau kementerian.

Berilah kami hak yang sama rata dengan rakan-rakan kami di jabatan atau kementerian.

Menteri Pelajaran sebelum ini dan Menteri Pelajaran terkini telah pun mengumumkan pertambahan jawatan Guru Cemerlang dan memperkenalkan jawatan Guru Tingkatan Enam sebagai membantu kenaikan pangkat golongan pendidik. Tetapi perkara yang berlaku tidak seperti yang dikatakan.

Pada tahun 2007, kami beramai-ramai mengisi permohonan jawatan Guru Cemerlang sebagai menyahut seruan Menteri Pelajaran.

Selepas dinilai Jemaah Nazir dan mereka berpuas hati dengan prestasi kami, keputusan yang dinanti dengan penuh debaran tidak kunjung tiba.

Teruk sangatkah kami ini sehingga tidak layak dilantik sebagai Guru Cemerlang sedangkan saban tahun kami melahirkan pelajar cemerlang dan ramai yang memasuki IPT?

Seterusnya saya ingin merujuk tulisan Nik Noraini Nik Ya yang mengatakan bahawa PTK bukan penentu kenaikan pangkat. Terdapat syarat-syarat lain seperti kecekapan, kelayakan, pengetahuan, kemahiran dan pengalaman, sifat-sifat peribadi dan lain-lain.

Sedap hati membacanya. Tetapi kenapakah permohonan kami untuk jawatan Guru Tingkatan Enam ditolak kerana semata-mata telah dilantik ke DG 44, dan tidak atau belum mempunyai keputusan DG 44 pada aras III atau IV, sedangkan kami telah mempunyai pengalaman dan pengetahuan mengajar kelas tingkatan enam lebih daripada 10 tahun.

Saya terkilan rakan DG 41 yang baru tiga tahun mengajar tingkatan enam (syarat permohonan tiga tahun mengajar tingkatan enam dan lulus PTK) telah dilantik ke jawatan ini dan diberikan kenaikan ke DG 44.

Dengan kata lain, guru yang baru posting pada tingkat DG 41 dengan mudahnya dinaikkan ke DG 44 hanya dalam tempoh tiga tahun.

Bukan iri hati tetapi di manakah logiknya?

Kami yang baru dilantik ke DG 44 awal tahun ini setelah melalui time base selama 10 tahun diketepikan oleh kerajaan.

Kami diminta memohon semula selepas lulus PTK DG 44 yang akan diambil pada Ogos nanti.

Lantikan mungkin akan hanya dibuat pada tahun hadapan. Itu pun kalau kuota 5:3:2 di sekolah masih belum dipenuhi. Kalau kuota DG 48 Guru Tingkatan Enam sudah dipenuhi alamat gigit jarilah kami.

Pada peringkat permulaan ini semua guru yang sedang mengajar tingkatan enam masih dibenarkan mengajar tingkatan enam sehingga 2011.

Selepas itu apakah nasib kami apabila kami tidak dilantik tetapi telah mengajar pelajar tingkatan enam berbelas tahun lamanya? Malah ada dalam kalangan kami merupakan pemeriksa kertas STPM.

Tidakkah ini merugikan? Bukan kenaikan DG yang kami rebut tetapi minat kami yang lebih mendalam untuk mengajar pelajar tingkatan enam ini harap dipertimbangkan.

Jangan jadikan jumlah kami yang ramai ini sebagai alasan untuk menidakkan hak kami. Mohon Menteri Pelajaran membantu kami merungkai masalah ini.

Guru Menanti
Bukit Mertajam

Utusan Online